Ce mănânc la birou este una dintre întrebările pe care cu toții ni le adresăm atunci când vine vorba despre ce anume putem alege din punct de vedere culinar să fie și sănătos, și sățios, și gustos și rapid de preparat. Știm cu toții că mâncatul în oraș nu este întotdeauna cea mai bună alegere din mai multe puncte de vedere. Fie că sunt rațiuni financiare, la mijloc, sau rațiuni care țin de nutriție sănătoasă și echilibrată, mulți dintre cei care merg zilnic la birou aleg să-și ia mâncare la pachet. Variante sunt multe, în teorie, inspirația nu este neapărat, întotdeauna, la minut, motiv pentru care, deseori avem nevoie de inspirație.
Simona Trușcă, food-blogger pasionat de gătit și preocupat de adoptarea unui stil de viață sănătos din punct de vedere culinar, propune pentru astăzi 3 variante de meniu potrivite pentru a fi luate la birou.
- Brioșe aperitiv și cartofi acordeon, crispy de pui și salată de varză
Mic dejun: brioșe aperitiv și roșii cherry. Vă las mai jos rețeta pentru brioșe. Singura diferență este că am pus compoziția în formă de chec și am lăsat puțin mai mult tava în cuptor, iar brioșele le-am lăsat ~35 de minute.
Rețetă chec aperitiv:
Ingrediente (ingredientele să fie la temperatura camerei):
•200g făină;
•50g unt 82%;
•60g măsline;
•1 ardei gras roșu;
•100g șuncă de pui;
•1 plic praf de copt;
•5 ouă;
•100g mix de brânzeturi;
•sare și piper după gust.
Mod de preparare:
- Am feliat măslinele și am tocat în cubulețe mici ardeiul și șunca de pui.
- Între-un castron am amestecat făina, praful de copt, sarea și piperul.
- Am spart ouăle într-un castron și am mixat până când și-au dublat volumul.
- Am continuat să mixez la putere mică și am adăugat treptat amestecul cu făină. Când acesta s-a terminat, am adăugat untul topit.
- Am pus măslinele, ardeiul, șunca de pui, mixul de brânzeturi și cu o spatulă am amestecat până când am obținut o compoziție omogenă.
- Am transferat compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și am introdus-o în cuptorul preîncălzit la 180*C pentru 40 de minute.
- Am scos checul din tavă si l-am lăsat pe un grătar până când s-a răcit.
Pentru prânz: cartofi acordeon, crispy de pui și salată de varză.
Pentru cartofi:
1.I-am tăiat, i-am așezat într-o tăviță și i-am uns cu o compoziție formată din: 1 lingură ulei de măsline, sare, piper, boia afumată.
2.Am introdus tăvița în Airfryer pentru 30 de minute la 170*C, am scos-o, am presărat deasupra cartofilor mozzarela răzuită și i-am mai lăsat pentru încă 5 minute. Timpul de gătire al cartofilor poate să difere în funcție de cat de mari sunt, eu am ales unii mai micuți.
Pentru Crispy de pui:
1.Am bătut două ouă cu sare și piper.
2.Am dat fâșiile de pui prin făină, ou și apoi fulgi de porumb mărunțiți.
3.Le-am așezat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și am introdus tava în cuptorul preîncălzit la 200*C pentru 25 de minute. După 15 minute le-am întors pe cealaltă parte.
Pentru desert:
Am tăiat o banană în felii, am pus peste jumătate dintre ele unt de migdale, iar pe cealaltă jumătate le-am pus deasupr (ca să formez un sendviș). Am încercat să le acopăr cu ciocolată topită, am presărat nuci mărunțite deasupra și le-am băgat în congelator pentru ~10 minute (să se întărească ciocolata).
VIDEO: https://www.instagram.com/reel/C4JSaPSNZ71/?igsh=bWduZ3p6c3U4dGlj
- Ovăz cu afine și supă cremă de crutoane din tofu
Pentru micul dejun am făcut un ovăz la rece care a fost super, super bun! Azi l-am refăcut pentru ca mi-a rămas gândul la el.
Ingrediente:
•40g fulgi de ovăz;
•100ml lapte;
•70g iaurt grecesc;
•1 linguriță semințe de cheia;
•1/2 linguriță unt de migdale;
•50g afine;
•un praf de scorțișoară.
Pentru prânz am pregătit supă cremă cu crutoane din tofu.
Ingrediente crutoane:
•180g tofu;
•1 linguriță ulei;
•1/2 linguriță: sare, piper, usturoi granulat, fulgi de chilli, boia.
Mod de preparare:
1.Am tapotat bucata de tofu cu șervețele de bucătărie și am tăiat-o în cubulețe.
2.Le-am transferat într-un castron, am pus peste ele restul ingredientelor și am amestecat bine.
3.Le-am așezat pe o tăviță tapetată cu hârtie de copt și am introdus tăvița în Air Fryer pentru 10min la 200*C.
Ingrediente supă cremă:
•1 cartof dulce mai mare;
•3 cartofi albi de mărime medie;
•2 morcovi;
•1 ardei gras roșu;
•1 ceapă mai mare(sau două medii);
•2 linguri de ulei;
•330ml apă;
•400ml lapte de cocos;
•sare, piper.
Mod de preparare:
- Am curățat legumele, le-am spălat tocat și condimentat cu sare, piper și două linguri de ulei.
- Le-am așezat pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și am introdus tava în cuptorul preîncălzit la 200*C pentru 25 min.
- Le-am scos, am amestecat și le-am mai introdus în cuptor pentru încă 20 de minute.
- Le-am transferat într-o tigaie cu pereții înalți, am adăugat laptele de cocos, apa și am mai lăsat totul pe foc mediu pentru 10 minute.
- Le-am lăsat puțin să se răcească și am mărunțit totul cu ajutorul unui blender vertical. Acum puteți să gustati și să mai adăugati condimente în funcție de preferințe.
VIDEO: https://www.instagram.com/reel/C197X5YNZP7/?igsh=MW5obnZjbzM5cGM3dg%3D%3D
- Ovăz în țigaie cu iaurt grecesc și pulpe de pui dezosate, morcovi în AirFryer, crutoane din năut și salată de varză.
Pentru micul dejun am făcut ovăz în tigaie pe care l-am mâncat cu iaurt grecesc.
Ingrediente:
•1/2 banană bine coaptă;
•100ml lapte;
•3 linguri ovăz;
•5 merișoare;
•4 migdale;
•1 praf de scorțișoară.
Pentru prânz am avut: pulpe de pui dezosate, morcovi în AirFryer, crutoane din năut și salată de varză.
Puiul l-am condimentat cu sare, piper, puțin ulei și l-am gătit la Grill pentru ~6 minute.
Am curățat, spălat și tăiat morcovii. I-am condimentat cu sare, piper și ulei și apoi i-am băgat în AirFryer pentru 10 minute la 180*C.
Pentru crutoane o să postez curând rețeta.
Rețeta pentru salata de varză este deja postată. Puteți să căutați pe blog simonatrusca.com sau pe profilul de Instagram.
VIDEO: https://www.instagram.com/reel/C2Km1pCNaJ8/?igsh=MWpkajQ0aWp5dDRmOA%3D%3D